Skoči na glavno vsebino

Na srečanju Inclusia onstran meje v Celovcu

Učenca Tizian in David ter učiteljica Brigita in študentka Eva smo se v četrtek, 19. 5. 2022, udeležili celodnevnega srečanja Inclusia, ki bilo na dvojezični OŠ v Celovcu v Avstriji. Na izlet smo šli skupaj z uporabniki in varovanci iz VDC-ja ter mladinske bivanjske skupine Šent iz Nove Gorice. Skupaj nas je bilo 15. Na pot smo krenili ob 5.30 izpred naše šole in se vrnili ob 22.00.
Od 9.00 do 12.30 smo bili na dvojezični srednji šoli Zweisprachige HAK, kjer je na eni strani gimnazija, na drugi pa poslovno-trgovska šola. Tam smo imeli 3 delavnice: video, kreativno in pogovorno delavnico. Na srečanju so bili tudi učenci iz celovških šol s posebnimi potrebami. Druženje je potekalo v slovenskem jeziku, saj gostujočo šolo obiskuje veliko slovenskih dijakov. Ti pravijo, da jim je tamkajšnja šola bolj prijetna kot slovenska, ker imajo bolj praktično usmerjen pouk, se veliko pogovarjajo v naravi, več je športnih dejavnosti, imajo prijazne učitelje in se med seboj zelo dobro razumejo.
Vodilo in cilj šole je: mednarodnost zaradi večjezičnosti. Menijo, da so dvojezične oblike poučevanja nujno potrebne, če želimo na evropski ravni krepiti večjezičnost kot kulturno dediščino in sestavni del evropske identitete, odprtosti, socialne kompetence in medkulturnosti.
Obiskali smo tudi mestno jedro, se peljali do visokega razglednega stolpa Pyramidenkogel ter si ogledali katoliško cerkev Marije svete (Dom-und Wallfahrtskirche Maria Himmenlfahrt).
Pozno popoldan je bila večerja, druženje z organizatorji dogodka in zabava. Nato smo se vrnili domov.
Nasa učenca sta se imela zelo lepo.

Related Images:

Dostopnost