Skoči na glavno vsebino

Mara Miklavič

Sporočamo žalostno vest, da je umrla prva ravnateljica naše šole, gospa Mara Miklavič.

Začetek njenega strokovnega dela sega v šolsko leto 1961/1962, ko je Posebna OŠ dobila na razpolago dve manjši sobi v poslopju OŠ Nova Gorica na Delpinovi 24. Organizacijo v novo ustanovljeni šoli je prevzela gospa Mara Miklavič, defektologinja, ki je prišla iz P OŠ Celje.

Poleg poučevanja je na začetku opravljala tudi tajniška dela, izdelovala učne pripomočke, vodila individualizacijo pouka in se strokovno izpopolnjevala.

Z leti je število otrok rastlo, prav tako pa tudi število zaposlenih. Gospa Mara se je vse bolj posvečala strokovnemu izpopolnjevanju, da je lahko svoje znanje prenašala na sodelavce. Bila je aktivna članica Društva defektologov Jugoslavije.

V šolskem letu 1964/65 je šola dobila svoje prostore v Solkanu v Lenassijevi vili. V prenovljenih prostorih je pouk začelo obiskovati 56 učencev. Pod vodstvom Mare Miklavič so strokovni delavci za učence pripravljali nove dejavnosti in aktivnosti. Velik poudarek je posvečala strokovnemu razvoju, zato je uvedla “obvezne hospitacije učiteljev s podrobnimi analizami učiteljev in reagiranjem učencev”.

V šolskem letu 1964/1965 je ustanovila Društvo za pomoč DNRO (duševno nezadostno razvitim otrokom), kjer so izvajali predavanja za starše in mesečne roditeljske sestanke.

V šolskem letu 1967/1968 je šola izvršila registracijo pri Okrožnem sodišču v Kopru, s tem pa je prvič izvajala pouk v vseh osmih razredih. 

Ustanovitev osemletne Posebne osnovne šole v Novi Gorici je bila zaključena, v sedmih letih je gospa Mara uspela na Goriškem organizirati delovanje celotne institucije za učence s posebnimi potrebami – poleg šole še podporne skupine in društva za starše in sorodnike oseb s potrebnimi potrebami.

Kolektiv Osnovne šole Kozara Nova Gorica se z globokim spoštovanjem poklanja delu gospe Mare Miklavič. 

Več o začetkih Posebne šole v Novi Gorici si lahko preberete v zborniku, ki je izšel ob 60-letnici organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem in je dostopen na povezavi https://kozara.splet.arnes.si/60-let-vzgoje-in-izobrazevanja-za-otroke-s-posebnimi-potrebami-na-goriskem/ .

Edvard Vrabič, 

ravnatelj 

Related Images:

Dostopnost