Skoči na glavno vsebino

Mesec zavedanja o avtizmu

April – mesec zavedanja o avtizmu

April – mesec zavedanja o avtizmu

Mesec april je mesec zavedanja o avtizmu.

Generalna skupščina Združenih narodov je 18. decembra 2007 sprejela resolucijo, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu.

Na spodnji povezavi si preberite poslanico ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu.

Klikni na sliko, da odpreš povezavo.


Avtizem je razvojna nevrološka motnja, ki traja vse življenje. Tako v svetu kot pri nas strmo narašča. Avtizem se kaže zelo različno, zato govorimo o spektru avtističnih motenj.

Eno izmed motenj avtističnega spektra ima približno odstotek ljudi. V Sloveniji ima eno izmed motenj avtističnega spektra približno 20.000 ljudi. Pogosteje se pojavlja pri dečkih.

Vzrok za avtizem še ni prav poznan, gre pa za kombinacijo genetskih, okoljskih, imunskih in presnovnih dejavnikov.

Težave osebe z avtizmom se kažejo na področju  verbalne in neverbalne komunikacije, socialne interakcije, na področju vedenja in interesov ter odzivanja na dražljaje.

Za avtizem ni zdravila. Obstajajo pa pristopi in metode dela, terapije, diete, dodatki k prehrani in dr., ki pomagajo osebam z avtizmom.

Ključnega pomena za osebo z avtizmom je intenzivna zgodnja obravnava. Če pomagamo otroku, pomagamo družini. Vsi pa smo del družbe v kateri živimo.

V znak zavedanja o avtizmu si lahko pripnemo modro pentljo. Z otroki preberemo kakšno zgodbo, se poigramo z modrim balonom in pisano pobarvamo pobarvanko. Odrasli si tudi privoščimo kakšno knjigo ali si ogledamo film na temo avtizma.

Related Images:

Dostopnost