Skoči na glavno vsebino

Dogajanje v Tednih vseživljenjskega učenja

V mesecu maju in juniju je potekal projekt Tedni vseživljenjskega učenja. Sodelujoči so pripravili zelo raznolik program, namenjen različnim ciljnim skupinam – zaposlenim, učencem matične šole, otrokom iz drugih izobraževalnih ustanov na Goriškem ter širši javnosti. Želja po učenju je povezala vse deležnike – izvajalce in udeležence!
Več o posameznem dogodku si preberite v spodnjih opisih in si oglejte nekaj foto utrinkov.

Delavnica sproščanja
Delavnica je bila namenjena zaposlenim na šoli. Najprej so udeleženci ob glasbi sprostili celotno telo, nadaljevali pa z vodeno vizualizacijo. Delavnica je trajala 45 minut, po zaključku pa so si še izmenjali vtise o delavnici.

Ogled dokumentarnega filma Pustite nam ta svet
V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka je potekal ogled dokumentarnega filma “Pustite nam ta svet”, ki je nastal ob 60-letnici šole. Avtorici sta uvodoma predstavili, kako sta zbirali gradivo za film (od arhivskih zapisov do srečevanja z nekdanjimi zaposlenimi) in kako sta iz veliko nabranega materiala povzeli vsebino in jo povezali v celoto. Film je gledalce popeljal v čas nastanka posebne šole na Goriškem ter jih skozi spomine ravnateljev in drugih zaposlenih vodil po poti razvoja šole vse do danes. Na gledalce je naredil močan vtis, kar so zbrani podelili po ogledu v sproščenem pogovoru z avtoricama.

Delavnice za socialno vključevanje
Delavnice so potekale v skupini otrok Vrtca Nova Gorica, kamor sta vključena tudi dva otroka s posebnimi potrebami. Aktivnosti so bile zasnovane na podlagi njunih potreb z namenom vključevanja v skupino vrstnikov. Otroci so sodelovali v petih zaporednih srečanjih: ustvarjali so dramatizacijo z lutkami, ilustracije pravljice, izdelovali roke prijateljstva, družabne igre iz odpadnega materiala, sadne kupe ter uživali v rajalnih in gibalnih igrah. Skupaj so se imeli lepo!

»To je moja šola«
Učenci 6. razredov Osnovne šole Kozara Nova Gorica in Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša so pod mentorstvom razrednikov posneli kratke videoposnetke. V njih so vrstnikom prikazali utrinke iz svojih šolskih dni. Veselijo se povezovanja preko uporabe tehnologije tudi v prihodnje!

Delavnica na temo učenja za šestošolce in devetošolce
Šestošolci Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo so odkrivali, kako je lahko učenje čimbolj učinkovito. Po skupinah so preizkušali različne načine učenja (miselni vzorci, učenje preko gibanja, akronimi, zgodbe, podčrtovanje ključnih besed …), nato so svoje delo predstavili sošolcem. Devetošolci pa so ob bližajočem se prehodu v srednjo šolo delavnico namenili pogovoru o učenju in motivaciji za učenje. Izpolnili so vprašalnik, kako dojemajo učenje, na koncu pa skupaj prišli do zaključka, da je učenje vseživljenjska stvar in da so za svoje dosežke odgovorni sami. 

»Postani prostovoljec na OŠ Kozara«
Na srečanju so udeleženci spoznali našo osnovno šolo, delo učiteljev in značilnosti učencev. Preko pogovora so odkrivali prednosti, ki jih prinaša prostovoljno delo. Razmišljali so o možnostih, kako bi se sami lahko kot prostovoljci vključili v našo ustanovo. Poslovili so se v pričakovanju prihodnjega šolskega leta, ko se bodo v tej vlogi tudi zares preizkusili.

Bazar oblačil in igrač
Več o dogodku tu.

»Lahko branje: Mavrična ribica, na pomoč!«
Več o dogodku tu.

Related Images:

Dostopnost