Skoči na glavno vsebino

Inclusia 2023 v Celovcu

V četrtek, 20. 4. 2023, sta se učenca Edonis Bajrami in Matej Škabar, skupaj z učiteljico Brigito Bukovec, udeležila celodnevnega izleta v Celovec, kjer se je na dvojezični srednji šoli Zweisprachige HAK odvil dogodek Inclusia 2023. Z nami so bili tudi uporabniki in varovanci iz VDC-ja. Skupaj nas je bilo 8.

Za nas so pripravili 3 različne delavnice, in sicer delavnico z družabnimi igrami, umetniško delavnico in športno delavnico. Vse je potekalo v slovenskem jeziku, saj tam obiskuje šolo tudi veliko slovenskih dijakov, ki so se pohvalili, da so učitelji izjemno prijazni, da imajo bolj praktično usmerjen pouk, se veliko pogovarjajo v naravi, imajo različne športne dejavnosti, prav tako obiskujejo verouk in etiko ter se med seboj zelo dobro razumejo.


Vodilo in cilj šole je mednarodnost, odprtost, pridobivanje socialnih kompetenc in kulturnost. Menijo, da so dvojezične oblike poučevanja nujno potrebne, ker je večjezičnost na evropski ravni kulturna dediščina in sestavni del evropske identitete.

Po zaključenih delavnicah smo se z avtobusom odpeljali do živalskega vrta (Rosegg Animal Park), nato je sledila večerja, kjer so nas lepo sprejeli sami organizatorji dogodka. Z nami so bili tudi učenci iz ostalih šol za otroke s posebnimi potrebami iz Celovca. Po večerji je sledila tombola, kjer so vsi udeleženci dobili praktične nagrade.

Na dogodku smo se imeli zelo lepo.

Related Images:

Dostopnost