Skoči na glavno vsebino

Naš dan za Downov sindrom

Generalna skupščina OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

Mednarodna nevladna organizacija DSI (Down Syndrom International) je za leto 2024 opredelila geslo, ki se glasi: »End The Stereotypes« –  Konec stereotipom! s katerim poziva vse ljudi in vse organizacije po svetu, da naj  pri svojem delovanju aktivno vključujejo osebe z Downowim sindromom  in naj ne delajo in odločajo namesto njih.

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot Sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Razpoznavni znak tega dne so PISANE KRATKE NOGAVICE, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki: mnogo njihovih potreb je univerzalnih; nekateri med nami pa imajo – zaradi različnih razlogov – tudi posebne potrebe. 

Današnji dan so v oddelku Veveričke obeležili s pisanimi nogavičkami, Zala pa je na sprehodu mimoidočim podarjala pisane balone in jih osveščala o svetovnem dnevu Downovega sindroma.

Related Images:

Dostopnost